Internet INEA podział

To właśnie dzięki Internetowi tutaj się spotykamy. Rozmawiamy tutaj na wszystkie tematy związane z sieciami, routerami, protokołami oraz stronami internetowymi.
dawidope
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 4
Rejestracja: 20 października 2010, 17:04
Znak zodiaku: Bliźnięta

Internet INEA podział

Postautor: dawidope » 20 października 2010, 17:14

Otóż mam takie pytanie techniczne. Wiem jak podzielić ten internet lecz nie wiem jak to ukryć aby operator nie widział. Operator żąda za każdy dodatkowy terminal 5zł miesięcznie. A więc za podłączenie routera i do niego przez wifi laptopa oraz komórkę musiał bym płacić 10zł więcej miesięcznie. Wiem wiem, to nie dużo ale za głupi dostęp do internetu przez telefon to troszkę głupio. Wiem, że operator może to wykryć i moje pytanie jak to ukryć. Nie ukrywam, że chciałbym zaoszczędzić ale także dowiedzieć się czegoś nowego. Nie proszę o gotowca (choć było by miło :)) ale o jakieś wskazówki i jak oni to wykrywają. Dziękuję.

Awatar użytkownika
drastik
Bywalec
Bywalec
Posty: 663
Rejestracja: 23 listopada 2006, 01:37
Znak zodiaku: Bliźnięta
Nasza Klasa: 1524493
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Internet INEA podział

Postautor: drastik » 20 października 2010, 19:53

IMO nie przyczepi Ci się operator do dodatkowych terminalu w stylu telefon i laptop. Zazwyczaj w regulaminach piszą, że nie można siać sygnału poza lokal, w którym jest zainstalowany punkt dostępowy operatora a w domu możesz sobie siać na ile maszyn chcesz. O tym, że się nie przyczepi wiem z własnego doświadczenia - też mam taki "martwy" zapis w umowie a mam podpięte do sieci min. 2 urządzenia (laptop i stacjonarka) i czasami zdarzają się jakieś telefony, jakieś laptopy znajomych. Nikt nigdy się o to nie czepiał ze strony operatora. Czasem przy awarii tylko było pytanie czy jest router wpięty zawsze mówiłem, że tak i nikt nigdy nie robił jakichś problemów z tego powodu :)
sie popsuła sygnaturka :( kiedyś zrobię taką samą jak miałem :)

Awatar użytkownika
batwing
Milczek
Milczek
Posty: 313
Rejestracja: 19 lutego 2010, 23:12
Lokalizacja: outernet
Kontaktowanie:

Re: Internet INEA podział

Postautor: batwing » 22 października 2010, 10:40

ZTCW to wszystko zależy od providera. Co prawda żeby dowiedzieć się czy łącze jest dzielone potrzebna jest analiza pakietów, ale jeśli będzie zautomatyzowana pod tym kątem, to niestety raczej nie ma podstaw do oskarżania o szpiegowanie... Możesz spróbować tunelowania portów z których korzystasz (o ile oprogramowanie routera pozwoli ci na coś takiego).

Popytaj może znajomych którzy mają łącze od tego dostawcy czy mają problem z dzieleniem - jeśli nie, to w/g mnie nie ma co się martwić na zapas :)

Awatar użytkownika
paszczak000
Administrator
Administrator
Posty: 9147
Rejestracja: 28 lutego 2004, 00:35
Znak zodiaku: Panna
Skype: paszczak000
Nasza Klasa: 162689
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Internet INEA podział

Postautor: paszczak000 » 22 października 2010, 10:57

Albo zapłacić +5zł za dodatkowy terminal (i podać router) i mieć z głowy :D
"Nobody will ever need more than 640k RAM!" -- Bill Gates, 1981
"Windows 95 needs at least 8 MB RAM." -- Bill Gates, 1996
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion

Awatar użytkownika
drastik
Bywalec
Bywalec
Posty: 663
Rejestracja: 23 listopada 2006, 01:37
Znak zodiaku: Bliźnięta
Nasza Klasa: 1524493
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Internet INEA podział

Postautor: drastik » 22 października 2010, 15:21

Paszczak000 pisze:Albo zapłacić +5zł za dodatkowy terminal (i podać router) i mieć z głowy :D



Oj Paszczak Twoje rozwiązanie jak zawsze załatwia sprawe:). Ale po co płacić jak można postawić router/APka i mieć z głowy? Poza tym co jak ktoś znajomy przyjdzie z laptokiem raz na tydzień to też wykładać 5zł za niego ;>?
sie popsuła sygnaturka :( kiedyś zrobię taką samą jak miałem :)

tucnak
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 65
Rejestracja: 16 grudnia 2008, 01:15
Lokalizacja: Łódź

Re: Internet INEA podział

Postautor: tucnak » 22 października 2010, 18:11

Zakładając, że operatora by to naprawdę obchodziło, to najprościej może to poznać po TTL (http://pl.wikipedia.org/wiki/Czas_%C5%BCycia_pakietu), wychodząc z założenia, że powinien otrzymać pakiet z jedną ze standardowych wartości. Ale w takim wypadku zawsze można powiedzieć, że używa się maszyny wirtualnej.

Jeżeli po drodze jest jeden router, który nie ma tak zaawansowanych możliwości jak zmiana TTL, można zmodyfikować go w systemie (np. w każdym ustawić na 129). Telefon stanowi problem. Skrajnie uparty ISP mógłby obserwować dokładniej pakiety i zaobserwować, że pochodzą z innych systemów operacyjnych. Wątpliwe.

W praktyce - podejrzewam - albo źle rozumiesz regulamin i jest to np. opcja z dodatkowym ip i routingiem po stronie operatora (tak jest np. u mojego operatora) albo jest to pic na wodę i na Twoim miejscu używałbym i nie zwracał uwagi, póki sami jej nie zwrócą, co pewnie nigdy nie nastąpi.

Awatar użytkownika
paszczak000
Administrator
Administrator
Posty: 9147
Rejestracja: 28 lutego 2004, 00:35
Znak zodiaku: Panna
Skype: paszczak000
Nasza Klasa: 162689
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Internet INEA podział

Postautor: paszczak000 » 23 października 2010, 11:49

Zwykle chodzi o to by zarobić na nieświadomych Klientach i tyle ;-)
"Nobody will ever need more than 640k RAM!" -- Bill Gates, 1981
"Windows 95 needs at least 8 MB RAM." -- Bill Gates, 1996
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion

dawidope
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 4
Rejestracja: 20 października 2010, 17:04
Znak zodiaku: Bliźnięta

Re: Internet INEA podział

Postautor: dawidope » 2 listopada 2010, 22:31

Wyjechałem z Poznania i nie potrzebowałem tego ale czas powrotu się zbliżył i odkopie temat :) Więc odnośnie regulaminu.
Z cennika:
Użytkowanie dodatkowego Terminala abonenckiego.. . . . . . . . . . 5,00 zł
Kara umowna za podłączenie większej ilości Terminali abonenckich niż wskazana w Umowie abonenckiej. . . . . . . . 500,00 zł

Z regulaminu:
„Terminal abonencki” – komputer, karta sieciowa, port USB, router i inne urządzenie Abonenta umożliwiające korzystanie z Usług Operatora;

Dalej z FAQ:
Czy istnieje możliwość korzystania z Internetu Inea bezprzewodowo?
Tak, istnieje taka możliwość, lecz w związku z tym, że oferowane przez Inea modemy nie umożliwiają takiego sposobu połączenia, konieczny jest zakup stosownego urządzenia (router bezprzewodowy, punkt dostępowy). Po zainstalowaniu takiego urządzenia należy zarówno to urządzenie jak i karty bezprzewodowe zarejestrować jako dodatkowe Terminale abonenckie na stronie https://eboa.inea.pl/ Opłaty abonamentowe za dodatkowe Terminale pobierane będą zgodnie z Cennikiem.

Jak uruchomić Internet w kolejnym komputerze?
(...)Opłata za zgłoszenie oraz użytkowanie dodatkowego Terminala pobierana jest zgodnie z Cennikiem.
[/quote]
Wydaje mi się, że regulamin mówi jasno :)

Ale może źle zrozumiałem odnośnie tych 5 zł. Tam jest napisane opłata aktywacyjna 5zł. Więc może to opłata jednorazowa. Jak pisałem z panem z obsługi to mówił, że jest to opłata miesięczna.

drastik pisze:Jeżeli po drodze jest jeden router, który nie ma tak zaawansowanych możliwości jak zmiana TTL, można zmodyfikować go w systemie (np. w każdym ustawić na 129). Telefon stanowi problem. Skrajnie uparty ISP mógłby obserwować dokładniej pakiety i zaobserwować, że pochodzą z innych systemów operacyjnych. Wątpliwe.

Router niestety nie ma możliwości podbijania tego TTL jeśli o to chodzi (troszkę poczytałem :D). Komputery podłączone do tego wifi i tak będą miały różne systemy: Win7, Linux i komórka z Androidem.

To mam jeszcze pytanie jedno:

Kod: Zaznacz cały

Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=35ms TTL=250

To w komputerze musiał bym ustawić 251?

Awatar użytkownika
paszczak000
Administrator
Administrator
Posty: 9147
Rejestracja: 28 lutego 2004, 00:35
Znak zodiaku: Panna
Skype: paszczak000
Nasza Klasa: 162689
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:

Re: Internet INEA podział

Postautor: paszczak000 » 3 listopada 2010, 10:00

dawidope pisze:Router niestety nie ma możliwości podbijania tego TTL jeśli o to chodzi (troszkę poczytałem :D).

To masz kiepski router. Ja kupowałem kilka dni temu jakiegoś TP-LINKa za 99 zł i ma :)
"Nobody will ever need more than 640k RAM!" -- Bill Gates, 1981
"Windows 95 needs at least 8 MB RAM." -- Bill Gates, 1996
"Nobody will ever need Windows" -- logical conclusion

dawidope
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 4
Rejestracja: 20 października 2010, 17:04
Znak zodiaku: Bliźnięta

Re: Internet INEA podział

Postautor: dawidope » 3 listopada 2010, 12:55

Paszczak000 pisze:
dawidope pisze:Router niestety nie ma możliwości podbijania tego TTL jeśli o to chodzi (troszkę poczytałem :D).

To masz kiepski router. Ja kupowałem kilka dni temu jakiegoś TP-LINKa za 99 zł i ma :)

Ja kupilem TP-Linka za 69 to wiesz :) Na wszystkim trzeba oszczędzać w czasie studiów. Jak bym wiedział, że to takie ważne to kupił bym droższego. Mam WR340G, czyli najtańszy z najtańszych praktycznie.

Awatar użytkownika
vash
Moderator
Moderator
Posty: 2859
Rejestracja: 21 listopada 2004, 17:37
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Internet INEA podział

Postautor: vash » 3 listopada 2010, 13:12

@dawidope, student jest zbyt biedny by oszczędzać.

Awatar użytkownika
przemasisko
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 424
Rejestracja: 8 stycznia 2008, 09:44
Znak zodiaku: Bliźnięta
Lokalizacja: Mchw

Re: Internet INEA podział

Postautor: przemasisko » 3 listopada 2010, 18:37

Ale i tak nie potrzebne Ci "podbicie" TTL.
Nie ma takowego "zabezpieczenia" w INEA.
Gdyby po puszczeniu pinga TTL był niższy niż 10, wtedy można byłoby mówić o tym.

A INEA jednym słowem: "zdzieruchy" (;
Love is darkness...

dawidope
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 4
Rejestracja: 20 października 2010, 17:04
Znak zodiaku: Bliźnięta

Re: Internet INEA podział

Postautor: dawidope » 4 listopada 2010, 02:11

Ustawiłem na wszystkich urządzeniach 129. Mam nadzieję że żadnej kary nie będzie.

kwarcel
Raczkujący
Raczkujący
Posty: 18
Rejestracja: 6 czerwca 2017, 14:32
Nasza Klasa: 21515

Re: Internet INEA podział

Postautor: kwarcel » 22 czerwca 2017, 21:07

Nie dziwie się, że ten internet się zacinał. Umówmy się - stare kable takie były. Dzień bez zawieszenia to były wyjątki. Osobiście gorąco polecam zerknąć na stronę internetową: http://www.radomszczanska.pl/index.php/ ... z-klopotow i przeczytać artykuł na temat światłowody. Odkąd weszły na rynek - jakość internetu jest o wiele, wiele wyższa. Mało tego! Niedługo będziemy w stanie przejść na kolejny poziom "rozwoju". To tylko kwestia czasu :)


Wróć do „Internet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości